EnglishPocetnao namaBiografijaGalerijaRestauracijaTehnologijaBibliotekaPitanjaCeneVezeKontakt

Љубица Јелисавац
СВЕТИ ЂОРЂЕ ЈЕ БИО ПЕШАК
"БЛИЦ" 16.август 2003,

blic

Пут злата на икони и древне технологије јејчане темпере однедавно је скраћен захваљујући појави једног несвакидашњег савременог приручника "Мале ерминије Војислава зографа", у издању Мисионарског и духовног центра "Атос".

Откуда у данашње време "Ерминија" и одакле "зограф"?
Дипломираног сликара Војислава Луковића и савременог иконописца, односно зографа- пошто су иконописци у старо време носили грчки назив свог занимања, одакле су и потицали- још док је био студент мучили су текстови одавно превазиђених упутстава за изображавање ликова светих. Старе, преведене ерминије укључују старе рецепте и гласе: "Узми десет драма змајеве крви...стуцај са коском од вука..." . Луковић, иконописац и рестауратор који је стекао велико искуство у иконописању и раду на заштити икона у Народном музеју у Београду и у центру за Културно наслеђе на Кипру, писац је ерминије засноване на сопственој технологији.

-Посредством интернета, очигледно је да је у свету тренутно ренесанса управо сликарске технологије јејчане темпере, док се код нас она углавном употребљава при иконописању. Разлог њеној популарности лежи у чињеници да је то најпостојанија технологија и да временом постаје зрелија и квалитетнија- тврди Луковић.

За добру и трајну икону све је важно. Ваља разликовати могућности четки прављених од длачица куне, камиле, или јазавца. Украшавање предмета златним фолијама практикује се више од 7.000. година. раније се злато искивало ручно и од једног дуката ковало се од 100 до 150 златних листића, а данас их сликари купују.

Иконографија је посебна прича.

- Наручиоци се понекад чуде- зашто је Св.Никола без круне, не знајући да је он живео у време када епископи нису носили круну, или инсистирају да Свети Ђорђе буде на коњу, а све до 9.века приказиван је као "пешак"- каже наш саговорник, који не патинира своје иконе јер ће се за петнаестак година то десити и само по себи, али открива свој рецепт: "Исцеђено жуманце помешати са истим делом воде, по жељи додати 2 до 3 капи винског сирћета као конзерванс и измешати мутилицом за нес кафу. Тај прости рецепт за медијум којим се везују пигменти траје већ вековима. Слика тако постаје прозрачна као Мона Лиза".

 

БЛИЦ Иконе највише купују интелектуалци и уопште верници за које цена није проблем, без обзира на њихов социјални статус. Богатијима и онима који купују "јер би требало, ила зато што има и комшија", све је скупо, не размишљајући о томе да се икона преноси с колена на колено. За њих су иконе у истом рангу као и одевни предмети- запажа Луковић. - Видевши моју презентацију на интернету, контактирао ме је један Ирац, јавни тужилац и музички критичар у Даблину, који је од тада мој стални наручилац, а сарађује и са иконописцима из Бугарске, Африке, Америке. Не само да он сакупља православне иконе за себе већ их поклања и својим пријатељима, трудећи се да их и они заволе, а за сваку икону пре слања, инсистира да буде освештана у цркви.-