EnglishPocetnao namaBiografijaGalerijaRestauracijaTehnologijaBibliotekaPitanjaCeneVezeKontakt

О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ ВЕРНИХ


"Ако не једете тела Сина Човечјег, ни пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Ко једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан" (Јов. 6, 53-55).


Из ових речи Господњих јасно се види како неопходност приступања Светом Причешћу, тако и корист од тога. Као што дете после рођења, да би остало у животу и расло, мора да се храни, тако бива и са хришћанином. Родивши се духовно у Светом крштењу, у тајни миропомазања добивши благодат за даље узрастање, ми свој духовни живот одржавамо божанском храном - Светим Причешћем. Њиме превасходно долазимо у најтешњу везу и јединство са Христом Животодавцем, постајемо "сателесници" с Њим. Свети Кирило Јерусалимски каже да сваки који се достојно "причешћује телом и крвљу Христовом бива истог тела и крви с Њим", тако да овом тајном "христоносци бивамо, уносећи у своје удове Његово тела и крв, а по Светом Петру бивамо причасници божанске природе".(2. Петр. 1, 4).


НЕ МНОГА ТЕЛА, НЕГО ЈЕДНО
Код Светог Григорија Ниског налазимо објашњење како то бива: "Мало квасца све тесто према себи уподоби. Тако обесмрћено Богом тело Господње будући у нама, све претвара и мења према себи". Још подробније објашњење, о томе даје Никола Кавасила, велећи да Христова Црква, причешћујући се хлебом и вином, "не претвара њих у човечје тело, као што бива с обичним јелом, него се сама претвара у њих, те више (божанско) побеђује тварно. Као што железо стављено у огањ сама постаје огањ (усија се), а не бива да се огањ претвори у железо.


Сједињујући се у Светој Тајни причешћа са Христом, у Христу се сједињујемо најтешње и једни с другима. Свети апостол Павле вели да смо "једно тело ми многи, јер сви од једног хлеба једемо" (1 Кор.10, 17). Тумаче'и ове речи, Свети Јован Златоуст развија ту мисао даље: "Шта је хлеб? Тело Христово... Шта бивају причесници? Тело Христово. Не многа тела, него једно тело. Јер као што хлеб постаје сједињењем од (брашна) многих зрна, да се нигде не виде зрна, него су исто, тако се и између себе и с Христом сједињујемо. Јер се не храниш ти од једног тела, а он од другог, него сви од истог".


РАНА ЦРКВА
У старој (раној) Цркви имала је Света евхаристија централни положај у целокупном хришћанском животу. Постати једно са Христом не само духовно, него и телесно, примивши Tело и Kрв Његову, и тиме све божанске силе и енергије потребне за живот вечни, осећало се у свести верних не као наредба и дужност него као насушна духовна потреба. Због тога су верни у старој Цркви приступали причешћу на свакој Литургији. Али после добијања слободе, за време цара Константина, преласком у хришћанство незнабожачких маса, не као раније само из дубоког убеђења у истинитост хришћанске науке и готовости на све жртве за Христа, него многи из опортунизма, јер су и цар, војни и цивилни управитељи и мноштво народа били хришћани, - ниво хришћанског живота, спремност на труд око што веће чистоте и светости своје душе, постепено пада све ниже. Укорак с тим, ревност првих хришћана да се причешћују на свакој Литургији све више хлади.

Зато поред настојања да у свести верних буде свагда присутно и живо евангелско учење о неопходности приступања Светом Причешћу, Православна Црква, кроз целу своју историју а нарочито тада, паралелно је развијала и другу новозаветну истину да се највећој и најсветијој тајни не сме приступати како било, као обичном јелу и пићу. Већ Свети апостол Павле опомиње верне да испитују себе и тако од хлеба да једу и пију из чаше, јер који само једе (као обично јело и пиће), суд себи једе и пије. Зато су, вели, међу вама многи слаби и болесни и доста их је умрло.


ЗАКХЕЈ И КАПЕТАН

Тако данас постоје два наизглед супротна мишљења честог и веома ретког причешћивања. Између ова два мишљења - каже Блажени Августин - можда би прекратио спор онај који би обојицу поучио да сваки чини по својој вери. Нису се међу собом спорили, нити се један другом супротстављали, Закхеј који је примио Господа под свој кров (Лк. 19, 2-6), и капетан који је Господу рекао: "Нисам достојан да под кров мој уђеш" (Мт. 8, 8). Оба су указивала поштовање Спаситељу различним и наизглед супротним начином; оба су патила од греха, оба су примила милост. Као закључак Блажени Августин истиче: "Кад се прима ова тајна треба да се прима с расуђивањем. Јер и онај из побожости не усуђује се да је прима сваки дан, и овај из поштовања не сме је изоставити ни једног дана".

Поред редовног приступања причешћу, и уздржање од честог причешћивања може, дакле, потицати из ревности и љубави прима Господу. Но исто тако и из хладноће у вери и љубави.

Свакако да се одлука у овом тако важном питању не би могла правилно донети мимо пастира, који као исповедник треба да зна духовно стање чланова своје пастве. Тај принцип постојао је у Цркви од почетка, као што нам сведочи не само одлучивање од причешћа, налагање дужине и строгости покајања и јавне исповести за јавне грехе, покајна дисциплина првих векова, него доцнија установа посебних исповедника с прописима о исправци појединих греха, све у вези са приступањем животворном Телу и Крви Господњој. Проф. Мирковић зато вели да је свештеникова дужност да енергично препоручује верним "што чешће примање Светог причешћа". Али препустити честом Причешћу не треба све, него само "оне верне који се чувају од сваког тешког греха, који теже истинитом савршенству, који не пропустају да се спреме за Свето причешће према црквеним прописима и чијем причешћу нема запреке. А још чешћем Причешћу треба припустати оне верне који уистину живе побожним животом, који се чувају чак и од оног греха у који човек лако пада и који из све душе желе да се сједине са Христом у Светом причешћу".


(Патријарх Павле: "Да нам буду јаснија нека питања наше вере")